torsdag den 31. maj 2012


Den lille fyr i Helsingør

Det kan nok være at vi her til lands er verdensmestre i at skabe debat om små ting. Og vi kommer nok ikke meget længere end til at snakke. Derfor er det også særligt svært, når det gælder større politiske reformer som f.eks. skattereformen lige nu.

Vi er i flere omgange røget helt op i det røde felt i kommadebatten. Der er op til flere systemer at sætte kommaer efter, og det er endt med – på bedste danske maner – det ultimative kompromis, at det må man da selv om. Det er ganske demokratisk og menneskevenlig, men dog ikke læservenligt, hvad der så er ligegyldigt. Det falder meget godt i tråd med frivilligheden, når det handler om udtryk, der efterhånden kan tolkes på flere måde. Her tænker jeg på begrebet ”en bjørnetjeneste”, som nu OGSÅ kan tolkes som en meget stor tjeneste – ganske enkelt, fordi en bjørn er et meget stort dyr, og det kan være farligt at genere den, så vi må hellere give folk mulighed for at anvende den mere positive definition: En MEGET stor tjeneste. Det vil sige, at vi nu skal til at spørge os frem, hver gang, man hører dette udtryk. Og glemmer man dette, så er Fanden løs i Laksegade, hvad DET så end betyder.

En fyr eller ET fyr?

Debatten i de seneste par år i Nordsjælland tyder på, at de lokale, ikke mindst de forhenværende skibsværftsarbejdere, langt hellere så en meget mere maskulin statue til at markere det hårde job på værftet. Og ikke en lille springfyr, der maner til homofobi.

Den lille havdreng er en pendant til Den Lille Havfrue på Langelinie. Sejlende gæster nordfra vil fra lørdag den 2. juni må sejlende gæster nordfra passere havknægten på området ved Kronborg. Der er derfor ikke tvivl om, at fyren vil skabe stor opmærksomhed, måske ligefrem opstandelse. Mange har allerede udtrykt deres harme over en skulptur, der ikke passer ind i sammenhængen med et tusindårigt slot. Og det ophører nok ikke lige med det samme, hvis man skal tro horoskopet. Man vil komme til at se attentater på figuren på (Lange)linie med dem på havfruen, som hver for sig kan ses i fruens horoskop, især det spektakulære i 1964. Vi vil derfor forudsige de perioder, hvor der er størst risiko for hærværk, så man kan være ekstra opmærksom. Sådan plejer det dog ikke at fungere i virkeligheden, så vi må nok regne med at skulle leve med risikoen for en ”havdrengemorder” som min ven Jørgen Nash. Måske han kommer tilbage som morder i sit næste liv? I så fald bliver han dobbeltmorder. Og hvem ved? Måske er Jørgen allerede genfødt til sin morderlige skæbne.

Værket er skabt af den dansk-norske kunstnerduo Elmgreen & Dragset fra Berlin. De leverede fornylig en skulptur til Trafalgar Square i London. Figuren forestiller en lille dreng på en gyngehest. Small is beautilful – and quite Danish.

HOLD GERNE ØJE MED DET HELT EKSAKTE AFSLØRINGSTIDSPUNKT PÅ LØRDAG EFTERMIDDAG!!! Dette mangler vi på Den Lille Havfrue, så vi må nøjes med planeternes stilling på dagen, hvad der dog også er ret sigende. Vi har heldigvis datoen for havfruens afsløring i august 1913, så vidt jeg husker den 22. Ja, næste år fylder den lille dame 100 år! Så skal der være fest, men lad den nu ikke blive hovedløs.

På programmet er afsløringen sat til kl. 16.00, men den forsinkes sikkert, da Saturn står i spænding til MC. Det er faktisk direkte tilrådeligt at forsinke selve afsløringen med mindst 10 minutter. Dette vil mindske mulighederne for hærværk. Dog er 2040´erne -  i hovedregning især de midterste år - ret risikable for enten hærværk eller aflivning på anden vis. Her udløser Pluto en meget stærk spænding mellem 4 planeter, hvoraf Mars er den ene. Det kan opstå heftig debat om statuen.



Kommentarer til nogle af overskrifterne i dagens aviser:

En hel generation vænnes til at arbejde gratis. Dette er et godt eksempel på, hvordan det bliver i fremtiden. Her vil lønnen være at få lov til at have en funktion i helheden. Så undgår vi efterhånden, at store og stive systemer udnyttes som i en anden overskrift:

Overlevelsesguide: Skynd jer langsomt gennem uddannelsen. Underrubrikken siger, at så længe der er høj ledighed blandt akademikere, kan det bedst betale sig at udsætte afslutningen af uddannelsen. Ak ja, det kan bedst BETALE sig…det siger mere om systemet end om den enkelte, som altid er et produkt af samme.

Det er den politiske afdelingschef i Akademikernes Centralorganisation, Niels Lykke Jensen, der opfordrer til civil ulydighed, og det vil der i overgangen til det perfekte system komme mere og mere af. Dels som en protest mod et stift system, dels for at øge det stykke kage, der bliver tilovers til én selv. Men vi er helt sikkert på vej i den rigtige retning, selv om det sandt for dyden ikke altid tager sig sådan ud.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar