mandag den 27. september 2010

Uge 38

Borgen


Søndag den 26. september kl. 20.00 blændede DR op for den nye serie, der afløser Livvagterne, Forbrydelsen og alle de andre DR Drama produktioner, hvoraf nogle har fået en Emmy – den højeste udmærkelse for tv-serier.

Der var ikke tale om nogen større fornyelse, hvis vi skal dømme efter første afsnit, som var spændende nok, og den beskrev spindoktorers, journalisters og politikeres arbejde fint og godt. Men der kom ikke noget frem, man ikke vidste i forvejen, hvad der ellers godt kunne forventes, når man har sin kunstneriske frihed til at dramatisere. Ambitionen er at underholde, ikke at gøre nogen klogere. Og hvis ambitionen har været noget andet, så er det bare ikke lykkedes. Men forholdene er taget lige på kornet, hvad der jo er fint i sig selv. Men en større succes på linje med de andre serier skal vi ikke forvente her, dertil er horoskopet for spændingsbetonet.

Astrologisk set står fornyelsens planet Uranus da også på en måde (den går baglæns set fra Jorden), så der enten ikke er tale om fornyelse, eller at der er tale om så meget fornyelse, at det bliver – ja, for meget af det gode. Traditionernes og fastholdelsernes planet Saturn er også i spænding, hvilket også indikerer, at der ikke kommer de stoire fornyelser, heller ikke i de næste afsnit. Højst et par enkelte overraskende episoder. Derfor bliver denne heller ikke den store succes, som man kunne forvente efter de fantastiske serier som Rejseholdet og Krøniken eksempelvis. Og den kan ikke konkurrere med fx ”Yes, Minister”, som både var hylende morsom og beskriver bureaukratiet og magtkampene i politik.

Horoskopet viser dog, at serien forbedres, efterhånden. Kommunikationsplaneten Merkur står meget flot og er i harmonisk aspekt til begge hovedakser, hvad der er meget sjældent statistisk set.

3. hus er også kommunikation, og den står i Krebsen, som beherskes af Månen. Denne står i 12. hus i spænding til både Mars og Venus i Skorpionen, så der vil være meget rænkespil, manipulation og gåen bag om ryggen på hinanden i løbet af serien. Skorpionen står for sex og lidenskaber så det kan vi forvente en del af. Tegnet står også for død og transformation, så mon ikke vi får mindst et dødsfald også? Det kunne naturligvis også være et karakter- eller justitsmord, da Skorpionen også står for jalousi. Pluto er også i stærk spænding, så økonomi kan komme ind i billedet i forbindelse med andres penge (skatteborgernes). Herskerne over hovedakserne er begge i spænding, så det er astrologisk set ikke noget optimalt tidspunkt at lade en serie løbe af stabelen.

Konklusionen må blive, at som tv-drama fungere serien upåklageligt, der er gode skuespil-præstationer og det visuelle fungerer fint. Seerne kan føle sig ret trygge, og politikerne på Christiansborg vil kunne nikke genkendende til forholdene i politik. Men nogen Emmy bliver det ikke til denne gang.

Den bedste serie om politik er nok West Wing om livet i Det Hvide Hus. En anden amerikansk serie er Spin City om en smådum borgmester med en stab af skøre kugler. Den handler om den kommunale administration i New York. Så er der jo de to svenske produktioner baseret på Hanne-Vibeke Holsts Kronprinsessen og Kongemordet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar