torsdag den 14. november 2013


Aktiemarkedets lovmæssigheder – og Pluto

Jeg har flere gange skrevet om aktieindekset astrologisk set, og det har oftest været rimeligt korrekt. Vi må se, om det holder stik i dag og i morgen, hvor Venus (penge) udløser spændingen mellem Uranus og Pluto. Venus står oven på Pluto lige nu, og det burde egentlig give sig udslag i et volatilt (svingende) marked, hvor nogle aktier går uforholdsmæssigt op, men hvor endnu flere tilsvarende ned.

Men som i alle livets forhold er der noget, der hedder forudsætninger, som man er nødt til at tage hensyn til. Hvad aktiemarkedet angår, sker der ofte det underlige, at kurserne går opad, selv om vi er i krise. Det skyldes især tre faktorer. Den vigtigste er i følge de fleste økonomer, at virksomhederne herhjemme har været dygtige til at bringe omkostningerne ned - noget, alle aktionærer sætter stor pris på. Virksomhederne har indrettet sig efter krisen og har fundet metoder til at arbejde mere rationelt og hurtigere for færre penge. På den måde øger de indtjeningen på trods af krisen.

En anden faktor er, at vi rent faktisk er inde i et mindre økonomisk opsving, fordi USA´s økonomi vokser med ca. 2 % årligt, og Kinas med hele 7% årligt. Det smitter af, og det virker positivt, når vores egen økonomi kun vokset med 0,3% - som også er en fremgang, omend en lille én af slagsen.

Efter min mening er den vigtigste årsag, at centralbankerne trykker ekstra pengesedler og derved skaber en kunstig fremgang, som jeg har skrevet en del om tidligere. De enkelte lande bruger en stor del af disse penge på stats- og realkreditobligationer, hvilket holder renterne på obligationer nede, så den i øjeblikket er helt nede på 1 %. Derfor ”tvinges” investorerne andre steder hen. Derfor kanaliseres enorme summer nu over i aktiemarkedet. Derved øges efterspørgslen, og det får aktierne til at stige.

Der er med andre ord ikke tale om en reel stigning, men en kunstigt skabt stigning. Det kan gå at gøre dette i mindre omfang. Når det begynder at blive reglen bare at trykke flere penge, gør centralbankerne sig efter min mening næsten skyldig i nogen, som for andre er ulovligt. Der er jo reelt tale om kurspleje, selv om det ikke er tilfældet i juridisk forstand. Her ser man det som et gode for samfundet som helhed. Flere penge i omløb øger optimismen, og kurserne bliver udsat for doping og får flere ”muskler”. Men doping er forbudt, og det burde det også være at trykke flere penge udelukkende med det formål at bedre økonomien. Det sker på et falsk grundlag, og det svider uundgåeligt på et senere tidspunkt, så dopingen straffes. Men det er altså den finansielle verdens måde at klare problemerne på. Der er dog tale om kortsigtede lappeløsninger, som ikke er holdbare i længden. Det er sådanne forhold, Pluto vil vide at straffe.

Det bliover spændende at se, hvad der sker de næste aktiedage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar