torsdag den 13. juni 2013


Verdens overbefolkning

I dagens Politiken er der en længere læserkommentar tilstrømning til de større byer, den såkaldte urbanisering. Der slås til lyd for, at byerne må gøres menneskelige. Det vil sige, at der skal tiltrækkes yderligere beboere. Det er igen et eksempel på det, vi har skrevet om et hav af gange, og som ingen vil se i øjnene. Verden er overbefolket, og alle vil have, at den skal være endnu mere overbefolket. I hvert fald er det nærmest et tabu. Og nu står vi med endnu et eksempel på, hvad man kan gøre for at befolkningen kan øges endnu mere. Et eksempel er at bygger vertikale drivhus i mange etager, så man på den måde kan sikre fødevarer til alle disse mennesker.

Jeg påstår som vanligt, at 9 milliarder er topmålet for belastningen af kloden. Når vi kommer over den grænse, må kloden selv regulere ”bestanden”, og det er aldrig bedre at få beslutningen etager end at tage den selv. Jordklodevæsenet vil til den tid vide at reagere mod vores overgreb. Jo større en befolkning er, jo mere forurenes og belastes der. Det hjælper naturligvis at agere på bæredygtig vis, og på den måde kan vi måske være lidt flere på kloden. Men der findes et følsomt punkt et sted, og vi kender det ikke helt præcist. Alligevel bliver vi ved med at opføre os, som om intet er hændt, selv om videnskaben er helt sikker på, at klimaændringerne er menneskeskabte, i det mindste delvis.

Og hvad skal vi gøre med alle de mennesker den dag, det bliver moderne at flytte fra by til land. Tro mig, den dag vil komme. Måske allerede om 50 år. Så vil vi blive nødt til at fortælle de mennesker, at det desværre ikke kan lade sig gøre foreløbig at flytte. Det vil sige at de bliver stavnsbundet, og i hvis interesse er det nu lige?

Mennesket påberåber sig sin frie vilje, no matter what. På den måde finder der ikke en naturlig reguleringsmekanisme sted som i dyreverdenen. Her går det generelt helt automatisk. Hvis vi ikke indser dette i en ikke alt for fjern fremtid, så er det, at reguleringer træder i kraft af sig selv. Og det vil vi slet kunne lide eller acceptere. Men en kamel skal sluges på et tidspunkt, og det skal være snart, hvis vi skal undgå ikke selvvalgte reguleringer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar