søndag den 14. juli 2013

Kommentarer 29 - den humoristiske afdeling


Kommentarer 29 – spækket med humor, selv i de alvorlige emner

 

Normale faste punkter i ugekommentarerne (lidt anderledes om sommeren). Alt er normalt forfattet af Karl Aage Jensen, undtagen ”Ugens syner”, der er af Kirsten Brun samt ugehoroskoper for alle tegn af Lykke Larsen:

Ugens syner

Ugen, der kommer

Ugehoroskoper for alle tegn

Forudsigelser

Løst og fast

Humor

Aktuelle analyser

Information og tilbud

 

Information og tilbud

Vi havde bøvl med Astroshoppen i sidste uge. Der var af helt uforklarlige årsager blevet sat 25% ekstra moms på alle ca. 2.000 produkter. Det er fikset nu. Men opdager du noget lignende ske, så giver det aldrig problemer, idet vi kun trækker det korrekte beløb.

 

Astrologisk Leksikon af Thomas Beck

Dette fremragende astrologiske leksikon fandt vi 3 af bagest i vores lager. De er som helt nye, hvad de i realiteten også er, og normalprisen er 299 kr. De sælges for 129 kr. plus porto 35 kr. Bestilling sker ved overførsel til regnr. 3679, konto 1057 8590. 

 

Ugens syner af Kirsten brun

Denne uge er stærkt præget af sommerens tema om at se indad. Kreativitet og kunst præger dagene. Men det er også en uge, hvor det at se verden fra en anden vinkel vil være i højsædet. Det er en god uge at sætte nye mål og bruge sine kreative evner til at finde muligheder for, hvordan disse mål vil kunne nås.

Det er også en uge med kærlighed. Sommerforelskelser og romantik vil præge de sidste dage i ugen.  En god ferieuge, hvor alt ånder ro og lethed. 

Det er dog også en uge, hvor nogle bruger de store armbevægelser på økonomiområdet, hvor der kan blive brugt lidt for meget, men det er ikke direkte katastrofalt. 

På verdensplan er der stadig uro på transport området. Der er ulykker, men med færre tilskadekomne en forrige uge. Der vil også være strejker på det trafikale område.  Ellers er der ro på verdensfronten, lige med Egypten som undtagelse, men her falder der lidt mere ro på nu – eller skal vi kalde det lidt mindre uro. 

Så en god uge til at sætte liv i kludene og være åben for mirakler. En god afslapningsuge. 

 

Kærligst

Kirsten Brun

 

Ugen, der kommer 29

Kærligheds- og værdiplaneten Venus er uaspekteret hele ugen, når Måneaspekter fraregnes. Det betyder, at man skal passe på sine penge og ikke bare bruge løs. Penge kan nærmest forsvinde helt af sig selv i en sådan uge. Mange vil gerne flotte sig, når Venus står i Løven: Mor giver – eller far giver, og så vågnede de. Solen er også uaspekteret, så mange har svært ved at slå til eller sætte sig igennem. Det er vist godt, at mange har ferie og kan slappe af.

Det mest virkende aspekt i ugen er den meget harmoniske stortrigon mellem Jupiter (vækst), Saturn (mål) og Neptun (kunst, kreativitet, mirakler og åbenbaringer). Denne harmoni hjælper en del på det økonomiske og sørger for, at det ikke kommer helt ud af kontrol. Måske er det en uge, hvor aktierne stiger, så man i det mindste bliver rigere på papiret.

I ugens slutning nærmer Mars sig den eksakte konjunktion til Jupiter, som dog først er helt eksakt mandag. Det betyder ikke, at den ikke kan mærkes tidligere, det kan den, og især i slutningen af ugen, hvor Mars er med i stortrigonen. Mange vil oplever vækst og held. Og måske er vejret godt det meste af ugen. Der er lagt op til en rigtig god og spændende uge.

Lørdag kl. 20.22 står Merkur helt stille (stationær) og begynder langsomt at gå direkte igen.

 

MANDAG

Tidligt om morgenen tager Månen fat i spændingen til Pluto, og senere til Uranus og Merkur. Så hele dagen er brolagt med spændinger, som dog aftager, som eftermiddagen skrider frem. En urolig dag, som kan virke stressende på en del. Pluto kan forårsage konfrontationer og Merkur kan betyde dårlig kommunikation og trafik, så kør ekstra forsigtigt i dag.

 

TIRSDAG

Ved midnat natten til onsdag står Månen på Saturn og er med i stortrigonen. Det kan derfor blive nogle spændende aften- og nattetimer for dem, der er oppe. De vil også kunne nyde den stortrigon, der er nævnt i indledningen, og som er eksakt onsdag. Den virker hele ugen, men altså mest onsdag. Læs også under i morgen. Tidligt om morgenen står Månen eksakt i spænding til Solen, og det kan sætte følelseslivet på højkant eller i hvert fald give en lidt urolig morgen, hvor man kan få det forkerte ben ud af sengen. Ca. kl.21.00 står Månen flot til Mars, og så kan det til gengæld blive en aften, hvor der er en del energi og aktivitet.

Kl.16.24 går Månen ind i Skorpionen og giver et par dage med dybde, intensitet og lidenskabelighed.

 

ONSDAG

Så opstod dagen med de mange muligheder, både på det fysiske dagligdags plan, og på det psykiske, åndelige område. Drømme og fantasier har frit løb, men de er faktisk realistiske og kan føres ud i virkeligheden. Og faktisk er der ikke blot tale om en stortrigon, men om en drageformation, fordi Pluto er med, selv om der er tale om en unøjagtighed på ca. 5 grader. Dagen har derfor både bredde og dybde, og der er megen god vilje til stede. Selv om mange ting bare glider af sig selv på sorgløs vis, er der mange, der kommer i dybden – mediterer eller grubler dybt over livet. Ved 18-tiden står Månen flot til kommunikationsplaneten Merkur og styrker al formidling og kontakt, især eftermiddag og aften.

I dag bliver Uranus stationær kl. 19.20 og begynder at tænke på at gå retrograd. Så får vi nogle måneder, hvor frihed og nytænkning nogle gang får lidt trange kår.

 

TORSDAG

Onsdagens aspekter kan stadig mærkes. Midt på dagen styrkes sammenholdet og helheden af Månens (følelser, familie, nærhed) flotte aspekt til Solen. Månen er dog samtidig i spænding til Venus, og det går lidt ud over følelserne og kærligheden. Men kun i ganske ringe grad, da der er så mange harmonier samtidig. Månen går ind i Skytten kl.19.54 og bidrager til glæde, optimisme og højt humør i et par dage.

 

FREDAG

Sidst på eftermiddagen står Månen meget harmonisk til Uranus og giver en følelse af frihed og nytænkning. Man får mange nye og spændende ideer, som man har lyst til at prøve af. Om natten er Månen i spænding til Neptun, men vi tager normalt ikke aspekter med, der finder sted om natten, da de fleste sover. Dagtimerne er positive, og der kan ske store ting.

 

LØRDAG

Månen står harmonisk til Venus sidst på eftermiddagen. Der er dømt hygge og harmoni, og romantikken kan blomstre. Vil man fri til sin udkårne er dagen særdeles velegnet. Hvis du har travlt, så forsøg alligevel at nyde det indimellem din store aktivitet, som også er der. Det hjælper også, at Merkur i dag kl. 20.22 står helt stille, men begynder så småt at gå den rigtige vej. Så kan kommunikationen flyde bedre, især fra næste uge.

Kl. 20.39 går Månen ind i Stenbukken og øger seriøsitet, disciplin og ansvar i et par dage. Sidst på dagen står Mars eksakt til Neptun og giver fantasien og drømmene megen energi og fokus, hvilket mange kunstnere vil kunne mærke tydeligt. Få en god kunstoplevelse denne lørdag.

 

SØNDAG

Her har vi ugens ”lavdespringer” med ret mange spændinger. Pas på, det ikke bliver en maveplasker efter de mange fine dage. Især midt på dagen og om eftermiddagen skal man være agtpågivende, men det gælder nok alle de vågne timer, hvor man ikke bør starte større, nye projekter. Nu er det heldigvis søndag, så slap af eller få ryddet op i rodet – det er dagen god til, især det sidste. Tag kun problemer op, hvis der er god tid til at at få dem snakket igennem. Men husk, at dragen virker harmonisk ind på forholdene, hvad der også kan være tiltrængt med de stærke spændinger.

 

Solstrålehistorie i erhvervslivet

Det er ikke hver dag, man er udsat for så god karma, som vi lige har været det her i AstrologiHuset. Vi sendte for et par år siden bøger til ca. 5.000 kr. fra Astrologisk Boghandel og Antikvariat til udlandet og rykkede modtageren flere gange for betalingen, men uden resultat.

En af vores tidligere lejere i huset, hypnotisør Martin Søndergaard fra www.brydkoden.dk anbefalede os et firma, der hedder www.iBill.dk - som han selv benytter til sit bogholderi. De udskriver automatisk rykkere på alle ikke betalte fakturaer og tager sig også af inkasso. Han anbefalede dem på det varmeste. Og jeg skal love for, at det gav pote. Det tager altid længere tid med udlandet, men den 3. juli 2013 stod alle pengene på kontoen – overført fra det firma, som iBill samarbejder med, hvad inkasso angår, nemlig Transcom og deres meget servicemindede og dynamiske medarbejder, Jimmy Vo. Og der kom ikke yderligere gebyr på end de 300 kr., vi havde betalt for at starte inkassosagen. Det kalder jeg service i storskala til ug med kryds og slange. Og så til den pris, det er virkelig enestående. En stor tak skal lyde til Martin Søndergaard og til Jimmy Vo og hans firma Transcom.

Næste opgave for Martin er at skifte vores internet og telefoner væk fra TDC, hvorved vi sparer næsten halvdelen af de mere end 20.000 kr., vi betaler i dag. Der er virkelig penge at spare, især hvis man har haft den samme udbyder gennem længere tid. 

 

Bling-a-ling – og dingeling

Nu kommer falskhedens tidsalder flyvende med glimmer og glamour

Vi har tidligere skrevet en del om falskhedens og overfladens tidsalder – vor tid. Ifølge Politiken den 11. juni 2013 har en ny film – ”The Bling Ring” - premiere i Danmark i dag, og det er ikke en hvilken som helst film. Det er en halvdokumentarisk film, der spidder et af falskhedens tidsalders fænomener, reality-tv, og hvad deraf følger. Filmen er bygget på faktuelle begivenheder.

Filmen skildrer, at forbruger- og reality-tv-kulturen er kammet over. Sofia Coppola har begået en samfundskritisk film. Bling er ragelse eller tingeltangel med den ”gode” egenskab for vores tid, at det glimrer. Altid en flot eller glimtende overflade til at dække over et ringe eller tarveligt indhold – eller rettere: Intet indhold overhovedet. Kun glimmer og flimmer. Det er alle mulige unyttige accessories, der skal signalere, at ejermanden m/k er cool og opdateret!

Handlingen forgår blandt en lille gruppe teenagere i en forstad til Los Angeles. De fantaserer over personerne i diverse realityshows, som de forsøger at identificere sig med. De følger med i, hvornår deres idoler, fx Lindsay Lohan, er på rejse. Så kan de finde på at bryde ind og stjæle idolets bling. Ganske interessant har Lindsay Lohan selv siddet inde for butikstyveri!. De unge bliver på et tidspunkt anholdt og kommer til at afsone deres straf sammen med Lindsay Lohan! Hold da helt op.

Og for at det ikke skal være løgn, så er historien sand! Det stod selv i Vanity Fair, som lavede et interview med pigerne, da de var på vej i fængsel. Jo, man tiltrækker det, man indeholder.

Og så lige en sandhed mere midt i alt det falske og overfladiske: Pigerne har ikke skyggen af samvittighedsnag over at have brudt ind hos Lohan og andre. De har i stedet fuldt fokus på at finde ud af, hvordan Lohan havde reageret, da HUN fandt ud af, at hun havde haft indbrud. Det kunne de så passende spørge hende om under fængselsopholdet, hvor der var god tid til at gå i dybden med de væsentlige spørgsmål! En virkelig film om livet i 2013 – in reality.

PS. Lindsay Lohan bliver interviewet i august af Oprah Winfrey, som også har hyret hende til at lave sit eget realityshow – så kan det da vist ikke blive bedre?

 

Joachim B. Olsen på overførselsindkomst

Olsen er en arg modstander af offentlige ydelser. Nu viser det sig, at han selv er på en slags overførselsindkomst. Han har nemlig modtaget mangefold mere i idrætsstøtte, end han har oplyst.

Han blev kendt som kuglestøder, og han vandt bronze ved forrige OL. Den har han lige fået ”omstødt” til en sølvmedalje på grund af den tidligere sølvmedaljevinders dopingdom. Måske veksles den senere til en guldmedalje, når man finder bedre metoder til at afsløre doping. Mange blodprøver er nemlig frosset ned til eventuel senere brug. Og hvem ved? Måske bliver også Joachim frataget SIN medalje på et tidspunkt. Der er i hvert fald gået skår i glæden for kuglestøderen, som nu mere er kuglestøBER i politisk forstand med alle hans mange spørgsmål i folketingssalen – men han er altså også nu taget i at støbe en anden slags kugler, nemlig cool cash. Pludselig viser det sig, at han har støbt flere kugler til sin idræt, end de 60.000 kr. han har oplyst som støtte fra TeamDanmark. Der var bare lige det ved det, at han også fik støtte andre steder fra, fra Dansk Idræts Forbund, og at det tilsammen løb op i 147.000 kr. årligt, som han således har modtaget i overførselsindkomst. Dette beløb har han samlet modtaget årligt i perioden 2004-08.  Kugleregnen gav i sidste ende også en medalje – men desværre ikke nogen decideret medaljeregn. Team Danmark er delvis skatteyderfinansieret og derfor at sammenligne lidt med det offentlige. Men var kuglestøderen fattig i 2002-08? I så fald har vi et nyt kælenavn til ham, nemlig fattig-Olsen. Naturligvis er penge gået til træningslejre m.v., men er det vigtigere, end at de går til at klare hverdagen med hos værdigt trængende? Og er der grund til at håne Olsen for hans tidligere udtalelse om, at overførselsindkomst er til at brække sig over, og at der ikke findes fattige i Danmark. Men det gør der måske i Team Danmark? I hvert fald er der her tale om et anstrøg af dobbeltmoral, men Olsen er naturligvis også født i Tvillingernes tegn og derfor måske taler med to tunger.

Han klarer det sikkert denne gang, for Neptun har endnu ikke taget fat i spændingen til hans Sol i lighed med alle, der er født den 31. maj, uanset årstal og fødested. Om et par år, det vil sige til næste valg, så er den gal med Joachims Sol i et par år frem. Den vil ikke skinne på ham så meget og så ofte, som den har gjort det indtil videre. Der er ingen medaljer i sigte til den tid. Det betyder ikke, at han ikke kan blive valgt, men det betyder, at han ikke vil slippe godt af sted med sin gerning. Måske vil han gå helt ud af politik. I hvert fald skal han til den tid finde en anden måde at gebærde sig på, når doping-planeten Neptun tager fat. Neptun står for stimulanser, og faktisk kan man kalde både støtte til personer og partier for doping. Det er snyd, når nogen får noget, som andre ikke har mulighed for.
I parentes bemærket - og lidt uden for emnet her - synes jeg, at det generelt er utroligt, at dopingjagten ikke bliver udvidet til alle former for doping. Især, når man snart finder ud af, at megen doping slet ikke kan spores endnu på trods af de mest fantastiske apparaturer og metoder til afsløring. Det vil snart komme frem, at mange flere er dopet i dag, end man tror, blot med så smarte metoder, at de måske aldrig bliver afsløret.

 

Mastodonternes verden

Et studie i sygeliggørelse – her forsøgt stoppet med humoristisk medicin

Den fysiske verden har med stjernetegnet Stenbukken at gøre, og Pluto vandrer i disse år gennem dette tegn. Derved kommer der også fokus på den psykiske verden og dens lidelser, og faktisk også på de følelsesmæssige lidelser. Vi kommer til at fokusere på de psykiske lidelser i senere indslag, og koncentrerer os her mest om den fysiske verden.  Eller rettere: Den fysiske krop, som må stå model til lidt af hvert. Men Pluto er i gang med at gøre, hvad den kan, for at hindre os i at bevæge os mod afgrunden, og det vil ikke sige så lidt. Selv om planeten er milliarder af kilometer borte, har den en meget stærk indflydelse på de enkelte mennesker, og faktisk på civilisationsudviklingen over hele kloden. Her gives ”daglige” eksempler på de surrealistiske forhold, der hersker i samfundet på grund af fragmentarisk tænkning og deraf følgende mangel på helhedstænkning – et sygdomstegn i sig selv.

 

Ophobning og opsplitning på samme tid

Samfundet institutionaliseres og ghettoficeres i stigende grad, hvor mennesker af samme slags stuves sammen i ghettoer, herunder plejehjem og hospitaler. Samtidig sker der – netop som følge af ophobningen af ensartede borgere - en opsplitning af befolkningen i bl.a. aldersklasser og sundhedstilstand.  Samfundet fragmenteres på en måde, så den naturlige befolkningssammensætning ødelægges med store lidelser til følge. Denne tendens er i sig selv et tegn på splittelse, som Tænketanken Mikro har beskæftiget sig en del med gennem tiden. Jo større forhold, vi lever under (større institutioner, hospitaler mv.), jo længere afstand er der fra bund til top i et samfund, og det øger i sig selv uligheden, som også øges i denne tid på trods af økonomisk krise osv. Der er altså tale om et fragmentarisk samfund, hvor der stort set udelukkende er tegn på øgning af de negative faktorer.

Lad mig tage et eksempel mere op til illustration af, hvor samfundet er på vej hen, endda med størstedelen af borgerne som tilhængere af ”udviklingen”. Eller måske skulle man kalde disse for det tavse flertal. Dem, som er tilfredse med tingenes tilstand, selv om de måske nok mener, at nogle ting godt kunne gøres lidt bedre, som Poul Nyrup ville have udtrykt det. Men generelt er de enige – og der er tale om et meget stort antal mennesker. Vi lever jo i et moderne samfund, og man kan ikke sådan stoppe udviklingen!

Derfor kan politikere og andre beslutningstagere fortsætte med at øge uligheden, og i øvrigt gøre præcis, som det passer dem, bare der er længe nok til næste valg. Der er én gang for alle konstrueret et system, som fungerer, og så skal der ikke laves fundamentalt om på det. For det er jo også verdens bedste og i øvrigt på vej til at blive eksporteret helt over til Kina! Så kan det da ikke være helt galt – og dog! I Kina har man fx stort set ingen ældreforsorg, og så vil alt jo næsten være bedre. Pasning af ældre er hidtil blevet foretaget af familie og medborgere, men nu er Kina også kommet med på den stressende industrialiseringsvogn, og så skal de jo finde en ny model. Og her er valget faldet på den danske model, som er den mindst dårlige, men i situationen langt bedre end deres hidtidige model, der har spillet fallit, så der ikke er nogen til at passe de gamle i overgangen fra gammel til ny tid. I virkeligheden er det samfundet, der har spillet fallit, men det er der ikke mange, der kerer sig om – de fleste er slet ikke klar over det. Systemet bliver mere indviklet og dermed mere uoverskueligt. Man kan sige, at det er det omvendte system: faktisk var det os, der burde indføre noget som det gamle kinesiske system, hvor man havde tid til og drog omsorg for at tage sig af hinanden. Men nu har det maget sig sådan, at vi altså står for at skulle eksportere vores fantastiske system til kineserne, fordi de uheldigvis har udviklet sig i retning mod den vestlige livsmåde med mere arbejde og dermed mere stress og tidsforbrug på jobbet. Man må sige, at det er den omvendte verden. 

Men lad os nu komme tilbage til Danmark igen, for her har vi de samme problemer, som dog let kunne løses, hvis man indførte et nyt system, der virkelig ville batte noget og udgøre en afgørende forskel. Og hvor man ville løse alle de sociale udfordringer på en helhedsorienteret måde. Men indtil videre er det trods ihærdig indsats ikke lykkes at gøre hverken politikere eller folk fra boligverdenen interesseret i noget så langsigtet. Tidshorisonten når kun til næste valg. Læs Tænketanken Mikros forslag til en ny bolig form, som sætter fokus på helheden frem for det fragmentariske.

Til sagen – det enkelte menneske

Et eksempel på, hvor galt det står til, har man i alle danske institutioner, lige fra børnehaver, skoler, plejehjem, hospitaler - ja, helt ud til plejefamilierne. Sidstnævnte er underlagt kommunerne, som har svigtet dem stærkt. Børnene bliver blot eksporteret til disse familier, hvorpå familierne står mere eller mindre alene med udfordringerne. 

Fokuserer vi ind på de enkelte mennesker – og det skal vi skynde os med, inden individet helt forsvinder – kan vi stille skarpt på stigningen i antallet af diagnoser, der har været underkastet en eksplosiv stigning, hvilket jo helt sikkert ikke er vejen til bedre livskvalitet og folkesundhed. Men i en accelererende verden, hvor behandlersamfundet næsten har taget helt over, er en sådan udvikling en erstatning for empatien og nærheden blandt mennesker. Behandlings- og diagnosticerings-samfundet er sat i stedet for dette som en erstatning, man mener, er nødvendig for udviklingen, hvad det jo på en måde også er. Men det er blot udviklingen, der er slået fejl, og det er det forhold, de enkelte mennesker reagerer på med uhensigtsmæssige og ”forkerte” reaktioner, som behandlerverdenen så skal forsøge at afhjælpe. Det nye ”system” skal erstatte vores naturlige måde at forstå og hjælpe hinanden på. Det har vi ikke tid eller mulighed for længere, og så må systemnet jo træde til og gøre sit bedste. Men er det godt nok? Naturligvis ikke, for intet kan erstatte det naturlige, sociale liv mennesker imellem. Derfor går det nye, syntetiske og utilstrækkelige system automatisk sin egen undergang i møde.

Diagnosticering

Og hvordan gør man så, når vi kommer til systemet og egentlig burde afsystematiseres. Men man bliver i stedet draget endnu mere ind i det altomfattende og mastodontiske system, hvis opgave det er at stille diagnoser i lange baner. For uden diagnoser går det slet ikke. Så man starter konsekvent med at stille en sådan, og så tager man det derfra. Og det er ikke småting, man kan risikere at skulle igennem, før den rigtige diagnose er stillet – og så er den måske ikke engang korrekt. De fleste fejler nemlig slet ikke noget, de reagerer blot på et forkert system, som er opbygget på falske præmisser. Og nu står man så med en mastodont, som ikke bare sådan lader sig nedlægge. Så forsøger man med en masse lappeløsninger, som der jo altid vil være, når man ikke vil eller kan få lavet et system, der passer helt til mennesket. Der findes nemlig ingen som helst erstatning for menneskers naturlige ageren med hinanden. Eller hin-ANden, som det er blevet moderne at udtale ordet blandt socialdemokrater med statsministeren og socialministeren som de to bedste til den nye udtale. Det ER et vigtigt ord, men altså et, der kun bruges i fine og kønne formuleringer.

 

Følelser som diagnose

Selv det at have følelser er blevet genstand for diagnositicering. Måske ikke lige det at have dem i sig selv. Men begynder de at give sig udslag på ”underlige” måder,  hvem skal man så gå til, når man ikke har hin-ANden, som vi altid har haft det? Ja, så går man til lægen, og så er det hans eller hendes formastelige pligt at få stille en diagnose, så man kan begynde en behandling (som dog reelt var ganske unødvendig, da det også handler om patientens naturlige reaktion på et mangelfuldt system).

Naturlige følelsesmæssige tilstande, som afviger fra det såkaldt normale, er pr. definition sygelige for et stigende antal mennesker, og især systemet. Der må gøres noget, og hvad gør man så? Forklaring følger.

 

Der er sket en forandring i vores forståelse af, hvad der er normalt, og hvad der psykisk og følelsesmæssigt er sundt og afbalanceret. Og i jagten på at slippe af med de uhensigtsmæssige følelsesmæssige og psykiske reaktioner, så går man til læge først. Og her lurer fra begyndelsen den alvorlige fare – for lægen er jo en del at systemet – at man kategoriserer et stigende antal tidligere så normale lidelser som sygelige. Tolerancen over for følelsesmæssige og adfærdsmæssige afvigelser er faldet markant, og samtidig vokser diagnosesystemet ud over alle bredder og erstatter den oprindelige måde, vi forstår og agerer på over for hinanden. Og når diagnoseverdenen folder sig mere og mere ud, så bliver flere og flere naturlige følelser og reaktioner betragtet som afvigende og unaturlige. Vi bevæger os med andre ord længere og længere bort fra vores egen natur og oprindelse.

”Lider” man eksempelvis af en længerevarende tristhed på grund af fyring eller skilsmisse, så har man en klinisk depression og må behandles for denne, selv om det er en naturlig og forklarlig reaktion, der normalt kan klares med empati fra omverdenen. Men da man endnu ikke har opfundet empatiske piller – hvad der nok skal komme en dag, for kan man tage piller for lykke, kan man da naturligvis også for empati – så skal man i gang med en medicinering af en eller anden kaliber. Man bestemme naturligvis selv, om man vil gå i gang med behandlingen, men det ender næsten altid med, at man må i gang. Og her skal man huske, at psykiatriske patienter til en vis grænse ikke selv kan bestemme deres medicinering. Det klarer personalet i samarbejde med psykiateren, og de pårørende kan højst komme med et ymt, som kun meget sjældent vil blive hørt, for psykiateren er jo pr. definition ekspertEN. Det vender jeg voldsomt tilbage til i en kommende artikel.

Men nu kommer surrealismen ind i billedet. Tænk sig, det er ikke kun de mere negative følelser som tristhed og sorg, man skal have beskrevet og diagnosticeret, det er også de positive som fx glæde. Tænk sig, at glæde kan være sygelig! Jo, forklaringer er, at har man så lige pludselig og helt umotiveret en god dag midt blandt alle de dårlige, så er det virkelig mistænkeligt, og så er der behov for to sideløbende diagnoser! Det fordobler lige antallet af piller, tak. Hvis det altså kan gøre det, for nu har vi jo en helt ny og meget mere indviklet situation. Og derfor kan de fleste jo sagtens forstå, at diagnosen bliver tilsvarende indviklet at stille – hvis det da overhovet er muligt.

Men har man indimellem en god dag med øget energi eller lettere opstemthed – måske endda en følelse af velvære, så hedder diagnosen: ”Hypoman enkeltepisode”. Dette modsvarer på en måde lægernes diagnose, når en patient pludselig mod forventning bliver rask af en eller anden grund, fx healing, alternativ behandling og et ægte mirakel, som jeg selv har oplevet hele to gange. Ja, så kan man være heldig at få diagnosen: ”Spontan selvhelbredelse”.

Også en meget almindelig tilstand som generthed har en diagnose. Hvis man fx i forbindelse med et akut anfald af generthed føler frygt for andres kritiske opmærksomhed. Ja, så kan man også hive en diagnose frem på dette fænomen, som virkelig mange lider af. Så må jeg præsentere en af verdens mest patologiserende lande – lille Danmark…

 

En af de få

En man derimod en af de relativt få, der er helt ligeglad med andres kritiske vurdering, er der måske især grund til bekymring, og så lyder diagnosen: ”Indifference over for ros og kritik” – og så er man skizoid. Og det er vist ikke særligt sjovt. For de få, der ikke kan genkende nogle af de nævnte diagnoser, så kan de måske genkende diagnoserne: Trøstespisning, natlige mareridt eller pille- eller nikotinafhængighed.

Nu er jeg også helt rundtosset over alle de diagnoser - og i øvrigt helt udkørt af at skrive om dem. Jeg fik i den anledning brug for at stille en diagnose på min aktuelle tilstand, og den lyder på: ”Manisk indestængt udbrændthed”. Nu er det ved at blive ganske morsomt, og humor er jo noget af det vigtigste i livet, selv om man kan blive helt i tvivl efter alt dette, så her må jeg lige tænke over, hvilken diagnose, tvivl kan have. Måske noget i retning af: ”Dubiøs insufficens”.

Det accelererende behov for diagnoser bragte mig til at tænke på, at Lotte Heise også må have én med hendes eklatant store talebehov. Den kunne hedde: ”Et graverende tilfælde af verbal inkontinens”. Og nu skal jeg passe på ikke selv at få den samme diagnose, bare på skrift…og nu er det vist på tide at stoppe de verbalt indestængte udgydelser.

 

BOX

Patienten til psykiateren:

-         Jeg har det fuldstændig, som om jeg bliver forfulgt af et paliparnoster!

-         Et paliparnoster, hvad er det dog for noget? spørger psykiateren

-         Jamen, det er jo det, jeg ikke ved, og det er det, der gør mig så skide bange. Så gør dog noget!

-         Ja, et øjeblik, så stiller jeg lige en lille diagnose!

  

Syge følelser

Under normale omstændigheder kan følelser ikke være syge og behandlingskrævende, højst empati- eller omsorgskrævende. Det er naturligt at reagere emotionelt, når man oplevet noget, der har betydning for vores relationer eller egen livsførelse.

Vores civilisation har udviklet sig sådan, at vi overlader ansvaret for vores velbefindende til specialister, som i dette tilfælde er lægerne. Det er derfor logisk, at vi patologiseres – det kan nærmest ikke være anderledes. Ydermere sker der det – også logiske – at læger traditionelt ser mest på den fysiske del af livet, og vedkommende læge kategoriserer derfor oftest lidelsen som noget fysisk, for det findes der jo umiddelbar behandling for. Så kan man udrede sygdommen og igangsætte en behandling.

Det sker naturligvis ordentligt derved, at man efter udredning og diagnose tilbyder den efter lægens bedste skøn den bedst dokumenterede behandling til at fjerne symptomerne. Og her er vi ved sagens kerne: Symptomerne. Man fjerner disse i stedet for årsagen til lidelsen, som derefter måske vender tilbage senere.

 

Ved at dæmpe symptomerne bekræfter man hinanden i, at det ikke er systemet, der er noget galt med, som langt de fleste derfor er enige i at beholde. Især når det fungerer så fantastisk, at man til enhver tid kan få en symptombehandling! Vi bør erkende, at ubehagelige følelser er sunde og et tegn på, at der er noget galt med omgivelserne – hvis der ellers er tale om et normalt sundt menneske. Vi er faktisk nået så langt væk for vores naturlige udgangspunkt, at den universelle lov om at man tiltrækker det, man indeholder, nærmest er sat ud af kraft. Men bare rolig, det er kun tilsyneladende.

 

Afhængighed

Vi er blevet så afhængige af det, vi kalder professionel behandling, at vi helt glemmer kroppens og psykens egen regenererende evner. Derfor er langt størstedelen af al behandling i bedste fald unødvendig, men ved brug af medikamenter med bivirkninger kan den endda være direkte skadelig. I hvert fald hindrer medicinsk behandling kroppens og psykens træning i selv at regenerere, og det er i sig selv unaturligt og dermed sundhedsskadeligt. Det går langt bedre, hvis der er tale om fysiske lidelser, men ved emotionelle lidelser skal der helt andre ting til. Man burde begynde med at fjerne den procedure, at folk med emotionelle eller psykiske lidelser først skal til lægen for at få en udredning af lidelsen. Man burde kunne gå direkte til en psykolog og derved spare kostbar tid for patienten og ressourcer for samfundet. Som det er nu, er der ingen tilskud til psykologbehandling, medmindre man har været en tur hos lægen først. Lægen må patologisere for at behandle, og patienten må lade sig patologisere for at kunne modtage den optimale behandling hos psykologen. Man er kort sagt blevet afhængig af at blive sygeliggjort, og det viser sig i befolkningen som helhed ved, at man føler, det er svært at leve uden en diagnose, som altså bliver tryghedsskabende, for nu ved man, hvad man fejler, og så kender man metoden til behandling, tror man. Det sker heldigvis også i mange tilfælde, men vi er ikke i nærheden af den optimale situation her. Psykologerne arbejder nemlig også oftest efter de af systemet udstukne retningslinjer, hvor det tager mest hensyn til den fysiske, videnskabelige og dermed forklarlige del af livet. Og kan en lidelse ikke klares med psykologi og terapi, så skal der tages hårdere midler i anvendelse, og så henvises man til psykiatrien, som medicinerer i al for stor udstrækning. De er ofte nødsaget til det i et forsøge på at gøre et minimum af indsats for patienten, men generelt er medicin ikke en løsning, der overhovedet bør tages i anvendelse i psykiatrien, medmindre der er tale om meget omfattende problemer.

Hvis man i systemet tog sin egen målsætning om flere varme hænder alvorligt, ville meget kunne løses ad den vej. Det virker langt bedre end medicin, hvis man har de fornødne ressourcer - flere varme hænder - til virkelig at give sig tid til at lytte til en ny patient.

Som det er nu, er der tale om en omfattende afhængighed af systemet. Dels af den medicin, der udskrives, og dels af selve systemet. Der må altså en helt ny slags ”medicin” til for at få knækket en glidebane, vi ikke ved, hvor ender. Det er hele vores liv, vi bliver nødt til at ændre på, og det kan kun ske gennem boligforsøg i stor skala. Det vil med meget stor sandsynlighed give meget hurtige og synlige resultater. Men ingen lytter, og nu er København som hastigt voksende storby igen ved at gå glip af en unik mulighed for virkelig nytænkning til forskel fra de byggerier tre steder i København, hvor man lige nu projekterer hele 40.000 boliger. Bevares, der er en flig af nytænkning i det, men hvorfor lader man ikke et område være et forsøgsområde, hvor man kan tænke virkeligt nyt og som sidegevinst bidrage til at undgå ghettoificering som institutioner for ældre, syge, udlændinge osv.? Det er helt klart på grund af interesseorganisationer, boligselskaber osv., hvor man ikke vil træde dem over tæerne, fordi de er bange for at få savet den gren over, de sidder på. Vi lever i en verden af særinteresser, som også kun kan løses i helhedsorienterede fællesskaber.

Systemets ansvar

Efter det hidtidige system tager man indirekte ansvaret for, at der bliver flere syge, der skal forsørges på forskellig vis. Og naturligvis kan følelser være særdeles lidelsesfulde og tilsyneladende behandlingskrævende, men en del har naturligvis brug for at få lindret smerterne medicinsk. Men jeg vil tillade mig – om ikke i de fleste tilfælde, så i ret mange – at fastholde ordet tilsyneladende. Behandlingen burde fuldstændig omlægges, og også her har vi en unik mulighed med så mange på overførselsindkomst. Langt de fleste har et eller andet, de kan tilbyde, og de får derved OGSÅ et mere meningsfuldt liv. Der er altså tale om en win-win situation for alle. Den enkelte såvel som helheden – samfundet og alle dets udløbere.

Diagnosen vil for manges vedkommende lyde på periodisk og permanent mangel på mening i livet, medmenneskelighed, nærhed og værdiløshed. Allesammen diagnoser, som er invaliderende i sig selv. Det er den udfordring, der skal løftes, og ikke en forbedring af det nuværende system, som ret sikkert kun vil blive en tilsyneladende forbedring – en symptombehandling.

I det nuværende system sker der normalt det, at patienterne ikke alle patientificeres, men også pacificeres og dermed fastholdes i deres situation, hvor reaktionen vil være, at når man har fået sin diagnose og behandlingsform, så sætter – eller lægger – man sig til at vente for at se, om behandlingen virker. I den periode er mange ydermere isoleret i en sygeseng eller lignende og ikke socialt engageret – eller blot omgivet af mennesker i dagligdagen. Det skulle da lige være behandlere eller medindlagte, hvad der jo er langt bedre endnu ingenting, men langt fra optimalt.

Og mens vi er ved de professionelle behandlere, så er de også fanget i en fælde, for i stedet for at kunne tilbyde noget relationelt i form af mere dedikation og empati over for de lidende, så skal de i stedet bruge deres tid på de stadigt skærpede krav til metoder, dokumentation og effektivitet. De skal følge retningslinjer, der er beregnet på rationelt at skulle tilgodese flest muligt - OG på den måde går det igen ud over den enkelte borger.

Og hvad værre er, den naturlige empati bortfalder helt eller delvist hos ens medmennesker. Der er altså tale om en ond cirkel, som man vel at mærke let kan komme ud af, hvis den politiske vilje er til stedet. Det kræver som sagt kun anstillelse af nogle helhjertede forsøg i stor skala.

Man kunne begynde med at tilbyde hver borger 2 ugentlige timer, hvor det udelukkende handle om dem og kun dem. Det ville både være til gavn for borgerne og få flere i arbejde. Læs nærmere i Mikros boligløsning.

Kære samfund, vi er tydeligvis nået dertil, hvor vi skal begynde på en frisk. Og hvorfor skulle et samfund ikke kunne gøre dette, når et enkelt menneske godt kan? Lad os så komme i gang.

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar