onsdag den 1. oktober 2014

Film om Ekstra Bladet, Politiken fylder år - velkommen på bagsiden!

Politiken og Ekstra Bladet - hvad nu?

Politiken udkom første gang den 1. oktober 1884 og runer derfor de 130 år. Det er godt gået, selv om det ikke er nær så lang levetid som Berlingske Tidende.

I de næste måneder har avisen besøg fra Saturn, og det vil sikkert kunne læses i eller imellem avisens spalter/linjer. Ikke nødvendigvis i form af reportager fra Saturn - og så alligevel. Saturn er planeten for krise, alvor, mål, grænser, seriøsitet, disciplin, tålmodighed, ansvar m.m.

Derfor bliver der ikke tale om nogen jubelsæson for avisen i det næste års tid. Man vil se, at oplaget daler i takt med nedgangen på alle de trykte medier, måske endda mere. Nu står Pluto flot til Mars i 2. hus, så det er i første omgang ikke direkte katastrofalt – det lader de nok deres aflægger Ekstra Bladet om. Den avis er i en større krise, ”født” den 12. februar 1904 som Politikens Ekstra Blad, som det hed fra start. Der er lige udkommet en film om den mere end 100 år gamle avis, som fik egen redaktion dem 1. januar 1905. I 1961 blev tabloidformatet indført sammen med en fornyelse af indhold og form. Med Victor Andreassen i spidsen steg oplaget voldsomt fra 1963. Oplaget toppede i 1981 med ca. en kvart million eksemplarer. I 1987 begyndte avisen også at udkomme om søndagen.

Ekstrabladet. dk blev lanceret den 10. oktober 1997. Ansvarshavende redaktør er nu om dage Poul Madsen, født 31. marts 1992 og er derfor lige ved at afslutte en Uranus/Pluto-spænding til Solen som alle andre, der er født den 31. marts, uanset årstal og sted i verden. Da Ekstra Bladet har de samme to planeter i spænding til Venus nu – ja, så hænger avisen i en ganske tynd tråd, medmindre man foretager en total turnover/transformation. Og det er ikke engang sikkert, at det er nok. Uranus står for teknik, så valget er ganske enkelt. Gå over til at udkomme som e-avis eller forsvind for aldrig at komme igen. Eneste anden udvej kunne være at tage andre koncepter, fx Den Blå Avis og Sweetdeal. Det skal nye boller på suppen, ellers går det ikke. Og man kan lige så godt tage konsekvensen først som sidst.


I 2009-12 udløste Pluto spændingen mellem Månen og Neptun (opløsning), så det er her, man skal finde den astrologiske årsag til den omfattende krise på bladet. I årene op til den periode var Pluto i spænding til både Uranus, Jupiter og Mars. Det er også her, man har indført nogle af de samme paparazzi-metoder som i Aller Press, især Se og Hør. Og det går aldrig godt, når man har besøg af Pluto på den hårde måde, og det havde de begge. Man kan sige at både Se og Hør og Ekstra Bladet er blevet behandlet med deres egen ”medicin”. 

Det har vist sig, at de medier, der går hårdest efter andre, mest de kendte, ikke selv føler noget større behov for åbenhed. Dette er naturligvis ikke i harmoni med  ret og rimelighed, og slet ikke med Pluto, som vil gøre op med alle det uægte - al staffagen. Det er, hvad der sker nu, og det giver altid en dødskamp på den ene eller den anden måde. 

Velkommen på bagsiden! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar