onsdag den 19. november 2014

Sæbeoperaen om Radiounderholdningsorkesteret

Sæbeoperaen om Radiounderholdningsorkesteret – nedlagt helt uden grund…

Astrologisk set er DR på gyngende grund, selv om de for længst er flyttet fra Gyngemosen. Går vi tilbage til den spæde start, så gik Statsradiofonien i luften første gang den 1. april 1925. Vi mangler tidspunktet på dagen, men under alle omstændigheder danner Pluto en stærk spænding i lighed med alle andre forløb, der er startet den 1. april, uanset årstal. Spændingen er særlig stærk for DR´s vedkommende, fordi Solen står i spænding til Pluto i starthoroskopet. Der er således tale om et såkaldt repetitionsaspekt, hvor Månen måske endda er indblandet. For 3-4 år siden var Pluto i spæn ding ti Venus. Det var her, den tidligere generaldirektør Kenneth Plummer begyndte at få vanskeligheder med ledelsen. Han blev for et par år siden skiftet ud med Maria Rørbye Rønn, som er en benhård administrator, hvad de også har haft brug for. DR var jo også indblandet i Melodi Grand Prix´et, der havde enorme budgetoverskridelser, som nu kulegraves. Det er ikke let at have besøg fra Pluto, som jo står for andres penge, herunder licenspenge.
Radiounderholdningsorkesteret er fra 1939 og har derfor 75 års jubilæum i år. Det var lige ved at blive spoleret med lukningen, men nu kan du måske fejre, at de ikke skal nedlægges og kan begynde at tænke på en revival-koncert, hvor åbningsnummeret må være: Her har I os tilbage. Vort skib gik ned, men skæbnen var os nådig...

Pluto synger nu på sidste vers, for nu at blive di det aktuelle musiksprog, så DR skal nok finde nogle andre konti at spare på. Men har de ikke fået ryddet ordentlig op efter Pluto-perioden, så skal der nok dukke ganle spøgelser op.

DR havde måske spændt violinbuen for hårdt, da de tidligere på efteråret nedlagde Radiounderholdningsorkesteret som et led i en sparerrunde Nu har politikerne på trods af det såkaldte armslængdeprincip blandet sig i denne afgørelse. Et flertal på Borgen er imod nedlæggelsen, så måske bliver det populære orkester alligevel ikke lagt i orkestergraven.

Det er stærkt underholdende og kan måske give stof til en sæbeopera, der som serie kunne efterfølge ”1864” her i hundredåret for massakren på de danske ved Dybbøl, der ganske rigt maler helt ad Helved til. Men at male er som bekendt også en slags kunst.

Radiounderholdningsorkesteret er efter dette blevet endnu mere underholdende! Det gælder også både DR og politikerne. DR havde kun ét sigte med nedlæggelse, nemlig økonomi. Og politikerne havde slet ikke noget argument, andet end: Jamen alligevel, DR. Så derved bliver det sikkert: Ingen begravelsesomkostninger til DR – og det er ikke helt billigt at begrave et orkester. Ikke mindst, fordi man så skal i gang med at bygge en helt ny orkestergrav. Desuden skal man til at hyre en andet orkester til at spille ved begravelsen. Udover et rekviem skulle der i anledning af fyringen spilles fyraftensmusik: Ouverturen til Fyrtøjet eller Eine kleine Füraftensmusik. Dels skal der betales ret store aftrædelsesgodtgørelser ved de mange fyringer. Nogle er tjenestemænd, som slet ikke kan fyres – det kunne politikerne måske bruge som argument, men...

Politikerne siger altså: Nej, men alligevel, mens DR-lederne siger jo, men alligevel. Og når der i realiteten ikke er noget argument for en nedlæggelse, skulle vi så ikke bare lade orkesteret spille vide, som om intet var hændt? Det ville jeg synes. Og dog – alligevel…hvor var det nu, vi kom til?
Hvad angår kampen mellem DR og politikerne: Hvorfor lægger de ikke bare arm(slængde) om det? Bare som en konkurrence om, hvem der har de længste arme (ikke fingre). Eller her skal den måske hellere være de korteste, når armslængdeprincipper sådan trædes under fode…


Humor – og det er dælme underholdende!
Har du hørt, at DR som en tyv om natten vil nedlægge Radiounderholdningsorkesteret?
Nej da, fy føj!
Men nu gør de det måske ikke alligevel. Så undgår de også udgifterne til en ny orkestergrav!
Hvordan det?
Jo, for der skulle underholdningsorkesteret jo begraves!
Nå ja, så har politikerne jo en pointe i, at det vil blive for dyrt at nedlægge orkesteret…
Joh…men ved du forresten, hvilken slags musik, der ville være mest passende, hvis man skulle sætte musik til ”Tyven fra Bagdad”?
En sæbeopera!
Nej, for pokker!
Så sig det dog, eller jeg slår sprækker!
En rapsodi!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar