torsdag den 15. august 2013


Ros til regeringen og EU

Jeg har flere gange udtrykt skepsis overfor at kickstarte økonomien. Mit standpunkt er, at man skal spare sig ud af en krise, ikke bare bevidstløst forbruge sig ud af den med merudslip af CO2 til følge, så klimaet og kloden betaler prisen. Og en kickstart vil ydermere vise, at politikerne er reaktive og blot håber på, at der snart må ske noget. Og måske ER det også sådan det hænger sammen, men så er det alligevel en klar fordel for kloden og fremtiden.

Det, jeg vil rose regeringen og EU for, er, at Thorning har sluppet fode fra speederen og tilsyneladende har is i maven, det er den helt rigtige holdning. Det skal hun blot blive ved med og så rette fokus på at få rettet de fejl i systemet, der fører til sådanne kriser. For gør hun ikke det, vil den næste krise bare komme det hurtigere. Jeg kan ikke se andet, end at hun snart må gøre noget revolutionerende, som til gengæld kan sætte hende og hendes land på verdenskortet. Det kan som beskrevet gøres gennem en progressiv bolig- og skattepolitik. Det er de to mest effektive områder at begynde på. De har direkte indflydelse på næsten alle borgeres liv.

Det samme kan siges om EU, der også sparer. De håber så også, at væksten kommer forbi på et tidspunkt, hvad den også vil gøre, men spørgsmålet er, om det er godt, når der kun er tale om vækst på det materielle plan. Man siger godt nok at man vil fortsætte med at ”spare sig til vækst”, men det skal helt sikkert forstås sådan, at sker der ikke noget af sig selv snart, så vil man føle sig nødsaget til at gribe ind. Især med den stigende ungdomsarbejdsløshed i sigte, specielt i Sydeuropa, som har taget alt for let på budgetunderskud m.m. og dermed selv været skyld i miseren. Nu koster det så hele EU, og det må vi tage med. Men der skal gås langt mere grundigt til værks end blot at spare. Man skal i det mindste eksperimentere med nye modeller for at se, om man ikke kan få lukket de huller, der gør, at kriserne bliver ved med at vende tilbage. Læs om Tænketanken Mikros forslag til dette på bloggen og på Mikro, som begge har links fra husets forside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar