tirsdag den 6. januar 2015

Det musikalske komma - aktuelt debatindlæg


Danmark er et lille land, hvor de små ting har stor betydning. Intet andet sted i verden er de små kommaer vigtigere end her, hvor de skaber stor debat. Vi går op i de små ting som ingen andre steder i verden. Sikkert på grund af vores generelle lidenskabsfilosofi: Small is beautiful. Vi har eksempler på vore drømme om noget højere. Tænk blot på navne som Himmelbjerget, Mols Bjerge, De Lollandske Alper og De Fynske Alper, selv om der her hører noget selvironi med i det.

Vi er måske også et ret bange land. I hvert fald har Dansk Sprognævn ikke turdet tage stilling til det vigtige kommaspørgsmål. Jeg tør slet ikke tænke på den tid, hvor de skal tage stilling til parentesen. Det bliver ikke kønt at se på, men nok desværre noget, vi nødvendigvis må gennemleve til den tid. Det er nærmest angstprovokerende i en grad, så der er foretaget den ene overspringshandling efter den anden i Dansk Sprognævn, at vi nu er havnet i en ganske fortvivlende situation, som har krævet handling på kommafronten, men det sidste ord er ikke sagt i den sag – de må snart tage navneforandring til Dansk Sproglevn!

Nu skal det snart afgøres, hvordan vi skal sætte kommaer i fremtiden, eller skal det? Jeg vil æde min gamle hat på, at der heller ikke kommer endelig klarhed over tingene denne gang. Det vil ikke afhjælpe situationen afgørende, at der nu snart kommer nye retningslinjer, som skal godkendes af Dansk Sprognævn, som er blevet kendt for sin markant valne holdning og konstant gør et stigende antal sproglige elementer valgfrie. Derved har de efterladt en forvirring, der nu bl.a. medfører, at vi må ud i et større opgør om detaljer. Vi står nu og blafrer i vinden i et ingenmandsland, hvor kaos hersker, fordi næsten alt er tilladt. Jo, vi ER en fodnotenation, som vi kender det fra EU-forbeholdene. Vi vil gerne være med, bare med nogle klare undtagelser. Sprognævnet har så at sige kørt en undtagelsespolitik frem for en klar linje, og det har ført til en babylonisk forvirring, som råber på opstramninger, medmindre man altså vil gå helt over i den modsatte grøft og tillade alt. Og nu er vi faktisk nået dertil, at vi lige så godt kan tage konsekvensen og sige velkommen til det musikalske komma, og dermed til det gennemmusikalske sprog!

Jeg har selv oplevet stor forvirring omkring emnet. Jeg vil derfor klart gå ind for at indføre det musikalske komma. Jeg håber, det vil være livgivende med et sådant helt nyt udtryk, og det håber jeg kommer tidsnok til at få en passus ind om begrebet i de nye retningslinjer.

Det musikalske komme går i al sig gribende enkelhed ud på at sætte kommaer efter gehør for på den måde at gøre tekster mere personlige – netop ved HJÆLP af kommasætning. Altså ny magt til kommaet ved at bruge det som et (musik)instrument i samklang og samarbejde med andre instrumenter, så teksterne fremstår mere som en symfoni og en helhed. Hvis man laver for faste regler, kan vi jo se, hvordan det går. Regler er til for at blive brudt.

Kommaer bliver på den måde mere individuelle og kan bruges mere virtuost på linje med sprogblomster i selve teksten. På den måde får vi skabt kommablomster i stedet for komma-konformiteter eller endda kommablokeringer.

Kommaelskere, forener Eder! Til kamp mod konformiteten. Slip kommaet frit!
PS 1. Naturligvis vil alle, der har lært kommasætning dengang, der ikke var det mindste problem i det, helt frit gøre som dengang, der var tider til, og hvor man aldrig var i tvivl!


PS 2: Dansk Sprognævn vil ikke være politi or os, siger de. Nævnet opfatter sig selv som et redskab for sproget, som det udvikler sig. Opgaven går ud på at lytter til sproget, registrere det og følge med i udviklingen. Men så har de sovet i timen, hvad angår det nye komma, som nogle fortænkte hoveder må have konstrueret i kedsomhed. Det bliver spændende at se, hvad de kommer op med meget snart.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar