tirsdag den 28. januar 2014

Arktis kalder

De har set (nord)lyset

En meget stor stigning i økonomien i Arktis er på vej – en tredobling i løbet af de næste to årtier. Et nyt Klondike er under opsejling. Men denne udvikling løber sandsynligvis uden om både Danmark og Grønland. Stigningen i økonomien er skidt for miljøet, hvad de andre arktiske lande er ret ligeglade med. Danmark er dem, der er mindst ligeglade med økonomien lige nu, men interessen kommer sikkert til at stige ret snart. Vi er som altid sent på aftrækkeren, hvilket også fremgik tydeligt, da toget blev sat i gang i Arktisk Råd, men hvor liggestillings- og ferieminister Lene Espersen valgte at tage til Mallorca med familien. O.k., det er helt sikkert styret fra et langt højere sted end både de arktiske lande og økonomiske interesser tilsammen. Det er nemlig ikke meningen, at der skal ske en så massiv udnyttelse af naturens ressourcer, som de arktiske lande generelt lægger op til på grund af grådighed, som er mulig på grund af Jordens overbefolkning og dens luksuslevestandard. Derfor er den danske ”holdning” prisværdig, hvis den ellers er bevidst, men det kan man sagtens have sin tvivl om.

Grønland havde sat sin lid til denne økonomisk udvikling, men det kan se ud, som den det hele kører uden om Grønland, hvis ”udvikling” derved afspores. Hvilket der også er en højere mening med i så fald.

Vi har tidligere skrevet om den udvikling, som naturligvis er uundgåelig på grund af netop økonomiske interesser. Vi kan højst håbe, at der vil komme en miljøbevidsthed ind i udviklingen. Lidt kommer der helt sikkert, men så længe man kun laver kassetænkning, så bliver det helt sikkert ikke til tilstrækkelig bevidsthed. Alene det, at udnyttelsen af Jordens ressourcer finder sted, er imod naturens lovmæssigheder, og det vil blive straffet/reguleret på sigt, for kun tåber kæmper mod naturen. Spørgsmålet er udelukkende, hvor meget de kan nå at ødelægge, før skaden bliver uoprettelig.


Derfor er den danske tilbageholdenhed en god ting, og før eller siden vil katastrofer begynde at ske for arbejderne deroppe og for deres nationer. Naturen vil vide at kæmpe imod denne såkaldte udvikling.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar