onsdag den 23. maj 2012


De gamle økonomier står for fald

Vi kan lige så godt indse det nu i stedet for at vente, til det er for sent. Det dur ikke med flere lappeløsninger, heller ikke, selv om det lykkes et ”redde” økonomien en gang til. Det vil i så fald være den sidste gang, det kan lykkes. I mellemtiden vil vi blive overhalet af de nye BRIK-økonomier(Brasilien, Kina, Indien, Rusland). Vi må vise en ny vej, men det holder meget hårdt at få os til at indse, at vi skal skifte spor af hensyn til os selv og vores fremtid. Og ikke mindst på grund af verdens fremtid.

Det er ikke fordi vi mangler signaler om, at vi skal foretage et sporskifte. Vi er inde i en krise, hvor eksempelvis ”sikre” investeringer ikke er, hvad de har været. Finanskrisen har været medvirkende til at ødelægge forestillingen om sikre contra usikre investeringer. Globale investorer går altid derhen, hvor de største og hurtigste penge er, og det er naturligvis i vækstlandene. Dette er en fejl i sig selv, men på den måde kan opturen i vækstlandene virke stimulerende som helhed, men det vil presse de gamle økonomier så voldsomt, at disse må transformeres. Her ligger humlen, for vi skal ikke have en buldrende økonomi flere stedet til skade for miljøet.

Rigiditeten i den traditionelle økonomi sammenholdt med den enorme vækst i de nye økonomien er en meget farlig cocktail, og det haster med at vise verden, at vi kan omstille os til en bæredygtig of grøn økonomi, og at vi skal være hurtige for ikke at tabe det hele på gulvet. Men noget SKAL tabes på gulvet, ellers kommer vi ikke i gang med noget.

Tænketanken Mikro barsler i løbet af sommeren med et konstruktivt løsningsforslag, som vil være i tråd med Pluto og hele universet i videst mulige omfang. Man skal også tage sig i agt for, at det skal hurtigt. Hurtige, end vi tror.

Hvis vi ikke lytter til Merkel (og Pluto) her, går det galt. Så kan man spilde tiden i trepartforhandlinger og 2020-planer, som alligevel ikke fører nogen steder hen. Bortset fra – ja, i afgrunden.

Vi må begynde med at regulere de værste eksempler på undergravning af vores fælles verdensøkonomi. Og man skal altid begynde ved sig selv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar